zondag 20 februari 2011

vrienden ?!

We noemen graag onze honden en paarden onze vrienden, en even zo vrolijk bergen we deze 'vrienden' op in kooien als we ze niet 'gebruiken'.
Paarden alleen in 3x3 stallen, lekker warm ,en we vinden dat we goed voor ze zijn omdat ze goed eten een schone stal en een dekentje hebben en onze aandacht voor vaak wel 1 uur op een dag....De andere 23 uur staat zo'n beweeg en kudde dier dan dikke benen te krijgen op een plek waar hij zijn kont nauwelijks kan keren! Maar o wat houden we van ze!
Wij hebben daar gelukkig nooit aan meegedaan. Ook onze grote paarden vroeger hadden zomer en winter dagelijks in iedergeval een aantal uren beweging buiten,samen met soortgenoten!, naast de beweging die ze van ons kregen. Was toen volgens de paarden mensen raar en ze zouden wel ziek kunnen worden, en krassen krijgen van het spelen met andere paarden..........Gelukkig zie ik tegenwoordig overdag heel veel paarden buiten, OK vaak met een deken op, maar dat is alleen maar prettig voor ze want door de stallen hebben ze geen dikke wintervacht van zichzelf. Tussen toen en nu zit gelukkig voor veel paarden een grote verbetering.
Honden leefden vroeger samen met hun bazen, behalve de stakkers die ergens alleen aan een ketting liggen of in een kennel hun leven moesten slijten als waakhond. Ze deelden in het leven van hun baasjes, waren een lid van het gezin en sliepen als ze moe werden op een door hun zelf uitverkoren plekje of in een mand.
Tegenwoordig slijten veel honden (toch meute en gezelligheids dieren!)hun bestaan alleen in een kooitje waar ze hun kont niet kunnen keren! Ooit uitgevonden als hulp en trainingsmiddel om het zindelijk maken en soms het vernielgedrag van pups en jonge honden sneller te kunnen oplossen,is dit hulpmiddel van toen nu verworden tot een vaak permanente hondengarage. De honden worden eruit gehaald voor een wandeling of bezigheid, en moeten daarna weer verplicht 'rusten' tot het volgende moment dat de baas zin en tijd heeft voor ze. En met vaak ook nog werkende bazen is dat een deerniswekkend leven voor zo'n dier, terwijl die bazen vaak serieus denken dat ze het toch maar goed hebben met perfekt eten, traingen en een wandeling op zijn tijd(waar ze dan vaak weer in een kooitje achter in de auto heen gaan ;-), maar goed..). Van de 24 uur zitten die dieren die we onze vrienden noemen toch heel veel uren in eenzame afzondering. Tel het maar eens op als de baas ook nog werkt! Je schrikt ervan! Maar o wat houden we van ze.....
Overeenkomsten met de paardenwereld? Ja zeker! Alleen omgekeerd nu. Onze paarden worden meer behandeld waar ze vanuit hun natuur recht op hebben, onze honden steeds minder!
Als we onze dieren ook onze vrienden willen noemen moeten we ze ook zo behandelen!

Geen opmerkingen: